Aan de slag met het waardenmodel

Woensdag 13 september 2023 organiseerde Cyber samen met Stadswerk regio Oost een bijeenkomst over het ‘Waardenmodel Leefomgeving’. En niet zonder succes. Ruim veertig deelnemers van gemeenten, bureaus en een woningcorporatie kwamen in Raalte samen om meer inzicht te krijgen in de toepassing van het waardenmodel.

 

In het eerste deel van de middag nam Cyber de deelnemers mee in de ontwikkelingen en mogelijkheden van het beheer op basis van waarden. Sinds de laatste bijeenkomst samen met Stadswerk (https://cyber-adviseurs.nl/grote-belangstelling-webinar-sturen-op-waarden/), zijn er namelijk zeker stappen gezet. De animatievideo die deze middag zijn primeur beleefde, liet dit mooi zien.

Daarnaast deelden Martin Damveld en Bas Schuite van de gemeente Hof van Twente hun ervaringen met de toepassing van het waardenmodel in het Integraal Beheer van de Openbare Ruimte (IBOR). Volgens de mannen wordt er nu veel meer integraal naar een plek of opgave gekeken. Dat vraagt soms wat meer tijd aan de voorkant, maar levert uiteindelijk een beter plan op.

Goede feedback

Na de koffiepauze was het tijd om het veld in te gaan. In de wijk Westdorp gingen vier groepen op pad om de waarden te bespreken en er een score aan te geven. Dit zorgde voor goede gesprekken binnen de groepen. Hoe meet je waarden nu eigenlijk? En vinden we allemaal hetzelfde? Hoe vaak zou je zo’n beoordeling moeten doen? En wat heb je aan informatie nodig om het goed te kunnen doen? Deze gesprekken leverden goede feedback op, waar Cyber weer verder op kan bouwen.

Eenmaal binnen werden de beoordelingsresultaten in het programma Apptimize bekeken en werden ervaringen gedeeld. Dit leverde de gemeente Raalte informatie op over kansen voor de buurt. Ook waren de deelnemers het erover eens dat het waardenmodel ruimte biedt voor het goede gesprek. Het betrekken van inwoners hierbij werd meerdere keren genoemd als een waardevolle toevoeging.

Landelijke methodiek

Aan het einde van de dag hebben wij als Cyber veel wijze lessen kunnen trekken uit alle ideeën. We hopen nieuwe mensen enthousiast te hebben gemaakt, met wie we samen verder kunnen bouwen aan het waardenmodel. De oproep om bij de verdere ontwikkeling van het waardenmodel de krachten te bundelen zodat er een landelijke methodiek ontstaat, neemt Cyber namelijk zeker ter harte!

Nieuwsberichten

Vrolijke zomergroet

Vrolijke zomergroet

We hebben een boeiend half jaar achter de rug. Met een overname, een congres en feest ter ere van ons 30-jarig jubileum, nieuwe medewerkers en veel...

Lees meer

Hou mij op de hoogte van het laatste nieuws