Cyber Advies voerde onlangs een verkennend onderzoek uit naar de capaciteit en beheerorganisatie van de gemeente Edam-Volendam. In deze quick scan is onderzocht welke capaciteit nodig is voor de beheertaken, maar ook waar de kansen liggen voor verdere ontwikkeling van de organisatie en medewerkers. Hieruit kwamen bruikbare inzichten naar voren.
Analyse beheerorganisatie
Aan de hand van het INK-managementmodel heeft Cyber Advies de beheerorganisatie van Edam-Voldendam geanalyseerd. We zijn daarbij met de beheermedewerkers in gesprek gegaan over leiderschap, management van medewerkers, strategie en beleid, management van middelen en management van processen. Welke leiderschapsstijl wordt er gehanteerd? Hoe wordt de koers vertaald naar een strategie en planmatige aanpak? Hoe wordt de kennis en inzet van medewerkers benut en gewaardeerd? Hoe ziet de organisatiecultuur eruit? En hoe worden processen ingericht, geëvalueerd en verbeterd?
Stip op de horizon
Hieruit kwam naar voren dat de beheerorganisatie van Edam-Volendam midden in een ontwikkeling staat. Er ligt een kans om samen een stip op de horizon te zetten, waardoor de beheerorganisatie een gezamenlijke missie en visie krijgt. Door de rollen, taken en processen van de verschillende beheerteams duidelijk te definiëren, weet elk team hoe het bij kan dragen aan de fysieke leefomgeving van de gemeente. Dit is ook een startpunt om de werkcultuur te bespreken.
Impact online inside
Voor de doorrekening van de capaciteit, gebruikt Cyber haar eigen rekenmodel Impact online inside. De omvang van de taken die uw organisatie uitvoert, is afhankelijk van de budgetten die uw medewerkers beheren. Daarbij maken we onderscheid tussen het dagelijks onderhoud, groot onderhoud en vervangingen die regulier of voor ontwikkelingen plaatsvinden. Voor elk type project hanteert Cyber een verdeelsleutel: het resultaat is een doorrekening waarin u kunt zien hoeveel uur er in uw organisatie theoretisch moet worden besteed aan de rollen en taken voor alle projecten. De fte’s die daaraan gekoppeld zijn, laten zien of uw organisatie over voldoende capaciteit beschikt.
Beter én prettiger werken
Bij de beheerorganisatie in Edam-Volendam werd een hoge werkdruk ervaren. Toch was de capaciteit nagenoeg voldoende voor de reguliere beheer- en onderhoudswerkzaamheden. Na de doorrekening blijkt dat de ervaren werkdruk met name wordt veroorzaakt door bestaande achterstanden, terwijl voor dit werk geen capaciteit beschikbaar is gemaakt. Hierdoor neemt de kans op nieuwe beheerachterstanden alleen maar toe. Door dit inzicht kan de organisatie de stappen nemen die nodig zijn om dit in de toekomst te voorkomen. Daarnaast kan, door een betere definitie van processen en taken en door te werken aan de cultuur, beter én prettiger worden samengewerkt.
Wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op met Dolf Kistemaker van de gemeente Edam-Volendam via d.kistemaker@edadm-volendam.nl.
Fotocredits: joiseyshowaa
Nieuwsartikelen
Waardengestuurd beheer wordt breed gedragen
In 2025 gaat waardengestuurd beheer een nieuwe fase in. Op verschillende vlakken lijkt er een versnelling te komen en steeds meer partijen sluiten zich bij ons aan. Daar zijn we erg blij mee en stiekem ook best trots op! Hieronder een aantal highlights: Er is een...
Interne verhuizing
Cyber Advies zit inmiddels ruim drie jaar op een mooie locatie in hartje Deventer, vlakbij het historische Bergkwartier. Per 1 januari zijn we intern verhuisd naar een andere afdeling die ruimer, gezelliger en praktischer is.Ons kantoor is gevestigd in kantoorcomplex...
Bezoek onze Impact Online Klantdag!
Onze Impact Online Klantdag vindt dit jaar plaats op donderdag 10 april. We splitsen de dag deze keer op in twee delen. Zo staat de ochtend in het teken van een introductie van Impact Online, bedoeld voor startende gebruikers en geïnteresseerden. In de middag vindt er...