Leerzame afstudeeropdracht over circulariteit

Begin dit jaar heeft Cas Bijsterbosch een afstudeeronderzoek uitgevoerd bij Cyber, voor de opleiding ‘Ruimtelijke Ordening en Planologie’ aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Met zijn onderzoek heeft hij een bijdrage geleverd aan het ‘Waardenmodel Leefomgeving’, dat bij Cyber in ontwikkeling is.

“De beheerwereld is de laatste jaren flink veranderd. Er is daarbij steeds meer aandacht gekomen voor grotere opgaven. Cyber wil hier met het waardenmodel op inspelen. Het model is onderverdeeld in een negental thema’s. Mijn onderzoek was gericht op de uitwerking van het thema circulariteit.”

Focus verlegd

“Ik vond het een leuke, maar ook wel lastige opdracht. Circulariteit is een erg nieuw thema, zeker in relatie tot beheer. Dat maakte het soms lastig om concrete cijfers te vinden. Ik heb daarom de focus van mijn onderzoek iets verlegd en gekeken hoe je er als organisatie mee aan de slag kunt gaan. Zo heb ik een meetlat opgesteld om de mate van circulariteit te kunnen meten, en een keuzewijzer ontwikkeld met mogelijke maatregelen.”

Leerzame opdracht

“Voor mijn afstudeerstage had ik weinig ervaring met de beheerwereld. Deze is een stuk breder dan ik van tevoren had verwacht. Zeker met het oog op het waardenmodel kan beheer op tal van zaken in de openbare ruimte van toepassing zijn. Het was een leerzame opdracht en ik heb met erg veel plezier met de mensen van Cyber samengewerkt. Inmiddels heb ik alle laatste dingen van mijn studie afgerond en krijg ik binnenkort mijn diploma. Ondertussen ben ik op zoek naar een leuke uitdaging bij een gemeente in de buurt.”

 

 

Nieuwsberichten

Feest in de leefomgeving!

Feest in de leefomgeving!

Cyber Advies bestaat dertig jaar. Hoogtepunt van dit jubileum is het congres ‘Feest in de leefomgeving’, met als thema ‘Meerwaarde in de...

Lees meer

Hou mij op de hoogte van het laatste nieuws