Cyber is bezig om voor de gemeente Hof van Twente een Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) op te stellen. Met dit plan geeft de gemeente de komende jaren richting aan de keuzes in de inrichting, het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Keuzes die binnen de financiële kaders passen en bijdragen aan maatschappelijke opgaven.
Het beeld van de leefomgeving wordt bepaald door drie factoren: het beheer, de inrichting en het gebruik (BIG) van de omgeving. Het beleid, de organisatie en de inzet van middelen (BOM) zijn van grote invloed op het beeld van de leefomgeving; het zijn de instrumenten om te sturen. Onderstaande figuur geeft dit proces en de relatie tussen BIG en BOM weer.
Model big bom
Een Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) maakt deze driehoeksverhouding inzichtelijk en geeft weer dat er samenhang is. Zo wordt in dit plan beleid opgesteld voor de openbare ruimte en wordt aangegeven welke middelen daarvoor nodig zijn en wat het van de organisatie vraagt.
Leefomgeving belangrijker
Het belang van de openbare ruimte en een goed beheer hiervan neemt toe. Onder andere door de coronapandemie is de directe leefomgeving van mensen steeds belangrijker geworden. Veel maatschappelijke opgaven hebben een relatie met de openbare ruimte. In het IBOR leggen we nadrukkelijk de link met deze opgaven.
Aan de hand van een beeldvormingssessie en een bureauanalyse hebben we bij de gemeente Hof van Twente bepaald welke opgaven belangrijk zijn voor de gemeente. In een werkgroep, bestaande uit mensen van verschillende afdelingen, is vastgesteld dat de volgende thema’s van belang zijn: klimaatadaptatie, energietransitie, circulaire economie, inclusie: toegankelijkheid, participatie, biodiversiteit, veiligheid, gezondheid en beleving.
Meer focus
De openbare ruimte kan bijdragen aan het realiseren van doelstellingen rond deze opgaven. Om nog meer focus aan te brengen, hebben we een sessie gehouden met het MT en het college om te kijken welke thema’s uitgewerkt worden in het IBOR. Voor ons als Cyber Advies de uitdaging om de uitkomsten in het IBOR een plaats te geven.
Nieuwsartikelen
Uitnodiging ‘Kennissessie Sturen op Waarden; hoe dan?
Sturen op waarden, het is een veelgehoorde term. Maar hoe doe je dat? Deze vraag staat centraal tijdens deze eerste ‘Kennissessie Sturen op Waarden’ op donderdag 10 oktober in het Drentse 2e Exloërmond, gemeente Borger-Odoorn.Tijdens de kennissessie vertelt de...
Nieuwe DVO tussen De Waterwolf en gemeente Haarlemmermeer
Cyber Advies heeft De Waterwolf en de gemeente Haarlemmermeer ondersteund bij het opstellen van een dienstverleningsovereenkomst (DVO) en een nieuwe manier van werken. Cyber deed dit vanaf het najaar van 2023 tot de zomer van 2024. De Waterwolf onderhoudt in opdracht...
‘Waardenmodel Leefomgeving’ krijgt bredere basis
Ons ‘Waardenmodel Leefomgeving’ wordt niet alleen als instrument ingezet om in diverse projecten te sturen op de waarden van de openbare ruimte, maar kan ook waardevol zijn in onderzoeken. Onlangs hebben we met twee nieuwe onderzoeksopdrachten voor brancheorganisaties...