Dat het sturen op waarden aandacht krijgt en het belang ervan groeit, blijkt wel uit twee onderzoeksprojecten waar we bij betrokken zijn. Voor NVRD onderzoeken we hoe dagelijks beheer bijdraagt aan maatschappelijke waarden. Daarnaast hebben we voor RIONED een inventarisatie uitgevoerd voor het programma ‘Waardevol water’. In dit nieuwsbericht praten we u kort bij over de ontwikkelingen in deze twee projecten.
De waarde van dagelijks beheer nader onderzocht
De NVRD heeft ons, samen met een aantal van haar leden en Stadswerk, gevraagd een verkennend onderzoek te doen naar de potentiële impact van dagelijks beheer op maatschappelijke waarden. De aanleiding hiervoor is dat in veel onderzoeken en projecten vooral aandacht is voor ontwerp, inrichting en reconstructie, en veel minder voor het dagelijks beheer en onderhoud.
Het gevoel bestaat dat we hier een grote kans laten liggen om op korte termijn stappen te maken en daarmee duidelijk te maken dat dagelijks beheer ertoe doet. Het potentieel binnen de bestaande arealen en assets is groot. Bovendien gaat het wijzigen van het dagelijks beheer van bestaand areaal veel sneller dan het overal aanpassen van de inrichting van de buitenruimte.
Eén waarde, één beheertaak
In dit verkennende onderzoek starten we met één waarde en één beheertaak. Samen met een stuurgroep is besloten om te gaan voor de waarde biodiversiteit en het beheer van plantvakken. De komende tijd gaan we op zoek naar methoden van anders beheer, casussen, meetmethoden en data. Begin 2025 hopen we de verkenning klaar te hebben.
Mocht u informatie hebben die ons kan helpen bij deze verkenning, ontvangen we die graag via anneloes.voorberg@cyber-adviseurs.nl.
‘Waardevol water’: RIONED maakt flinke stappen
Stichting RIONED werkt aan het programma ‘Waardevol water’. Met dit programma wil RIONED een handreiking bieden aan gemeenten, zodat ze transparant strategische ambities kunnen vertalen in normen voor een toekomstbestendige inrichting van water in elke wijk. Cyber mag hierbij ondersteunen door het uitvoeren van een verkennende inventarisatie naar ambities en inrichtingseisen bij gemeenten.
De afgelopen maanden zijn we druk geweest met het zoeken naar ambities en inrichtingseisen in beleidsdocumenten, visies, leidraden openbare ruimte et cetera. Op deze manier zijn zestig gemeenten onderzocht, wat heeft geleid tot een mooi overzicht van ambities en inrichtingseisen per waarde. Aanvullend is een vragenlijst uitgezet. Hierdoor hebben we nog meer inzicht gekregen in het beleid, en of en hoe dit is vertaald naar beheer en inrichting.
Relevante waarden
Ook is met vier gemeenten een verdiepend interview gehouden. Hierbij is gekeken naar de volgende waarden die relevant zijn voor gemeentelijke watertaken: klimaatadaptatie (onderscheid in hitte, wateroverlast, droogte en overstroming), milieu (water- en bodemkwaliteit), circulariteit, klimaatmitigatie (beperken CO2) en betrokkenheid. Enkele belangrijke uitkomsten:
- Klimaatadaptatie kent het meeste beleid, daarbinnen is de meeste aandacht voor wateroverlast.
- Stedelijke gemeenten hebben meer beleid rond hittestress.
- Er is behoefte aan ruimte voor praktische oplossingen, dus niet alles hoeft helemaal dichtgetimmerd te worden.
- Ambities worden eerder vertaald naar inrichting dan naar beheer; de rol van beheer van bestaande openbare ruimte blijft onderbelicht. Daarnaast vindt de vertaling naar inrichtingseisen ook lang niet altijd plaats.
- Er zijn veel ambities, ook in de ambtelijke organisatie. De realisatiekracht blijft achter; er zijn vaak te weinig middelen en er is te weinig capaciteit om ambities te realiseren.
De komende maanden volgt nog een verdieping op het onderzoek naar inrichtingseisen. Daarnaast blijven we met RIONED in gesprek over het vervolg en het doorontwikkelen van het programma ‘Waardevol water’.
Kijk voor meer informatie op: https://riool.net/nieuws/toekomstbestendig-stedelijk-waterbeheer.