Project uitgelicht: IBOR op waarden voor Kaag en Braassem

Veiligheid, recreatie, duurzaamheid en leefbaarheid zijn belangrijke waarden voor de gemeente Kaag en Braassem. Ook voor het beheer van de openbare ruimte vormen deze waarden kaders. Maar hoe neem je deze waarden mee in het beheer en onderhoud en houd je tegelijkertijd grip op de financiën? Deze vragen zijn nu beantwoord door een Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR).

Voordat er een nieuwe IBOR opgesteld kon worden, is er eerst teruggekeken. Wat waren de ervaringen met het IBOR uit 2020? Zijn de ambities gehaald? En hoe gaat de samenwerking binnen de gemeente? Deze vragen zijn beantwoord in een evaluatiesessie, aangevuld met een analyse van het beleid en een nulmeting van de beeldkwaliteit. Hieruit bleek dat er zeer positief werd gesproken over de integrale samenwerking en dat er behoefte was aan meer sturing op de waarden van de leefomgeving.

Integraal werken

In het IBOR van de gemeente Kaag en Braassem moest bovenstaande een plek krijgen. De thema’s die van belang zijn voor de leefomgeving kwamen uit de omgevingsvisie, het raadsakkoord en ander beleid. Deze hebben we concreet gemaakt in ambities en doelen, en geordend in vijf waarden: ‘veilig en functioneel’, ‘klimaat en duurzaamheid’, ‘biodiversiteit’, ‘leefbaarheid’ en ‘voor en met de samenleving’. De integrale samenwerking was een belangrijk onderwerp bij de beeldvormingssessie en is in het stuk verweven in de ambities, doelen en beheeraanpak.

Grip op financiën en keuzes

De financiën van het dagelijks onderhoud, groot onderhoud en de vervangingsinvesteringen hebben we doorgerekend met ons rekenmodel Impact outside. Hierdoor hebben we meer inzicht in de benodigde en beschikbare budgetten en de verschillen daartussen. Naast de verschillen op de totale middelen kwam ook naar voren dat de situatie per beheerdiscipline anders was. Op basis van deze informatie konden eventuele achterstanden worden verklaard, evenals de hogere beeldkwaliteit.

Met de doorrekening hebben we aan de raad keuzes voorgelegd over de inzet van de beschikbare middelen. Voor een aantal arealen en gebieden kreeg de raad de kans om het ambitieniveau van de beeldkwaliteit te wijzigen. Vervolgens konden we direct laten zien welke consequenties dit had op de financiën. Op basis van deze sessie hebben we het ambitieniveau voor de beeldkwaliteit bijgesteld. Tegelijkertijd zijn hiermee de beschikbare middelen voor het beheer van de openbare ruimte onderbouwd.

Concrete opgaven

Het IBOR van de gemeente Kaag en Braassem is inmiddels vastgesteld door de raad. Met het plan zijn de omgevingsvisie en het raadsakkoord vertaald naar concrete opgaven in het beheer. Daarnaast geeft het plan een streefbeeld en richt het de blik op de toekomst, en hoe het beheer kan bijdragen aan maatschappelijke waarden in de openbare ruimte. De komende jaren gaat de gemeente aan de slag met de implementatie van het IBOR, onder andere in een Groenstructuurplan.

Nieuwsberichten

Hou mij op de hoogte van het laatste nieuws